Chasing the dream

Fick en fråga om hur hela grejen med basår och min läkardröm går ihop, det är lite krångligt men jag ska försöka förklara! 
 
Jag läste samhäll-ekonomi på gymnasiet och gick ut med betyg som tar mig in på i princip vilken utbildning som helst (skrytskrytskryt), utom just den jag vill. Jag saknar behörigheten som krävs för att få söka till läkarprogrammet. För att skaffa sig den behörigheten kan man ta lite olika vägar; komvux, basår på universitet och basår på folkhögskola. Anledningen till att jag har valt det sistnämnda är enkel: jag kommer söka i en speciell kvot och det är störst procentuell chans att komma in där (2-4 av ca 90 sökande tas in). Jag är alltså inte garanterad en plats bara för att jag läser basåret, det funkar ju så med vissa utbildningar när man läser basår på universitet men det gäller inte läkarutbildningen och inte folkhögskolan. För att sollra mellan dom som söker i folkhögskolekvoten tittar dom först på folkhögskoleomdömet. Det är ett omdöme på en skala 1-4 som man får beroende på prestationer i ämnena, social kompetens, samarbetsförmåga och engagemang. För att det ens ska vara värt att söka i folkhögskolekvoten krävs en 4, no preassure liksom. Sedan sollrar dom mellan dom som har en 4 genom att titta på högskoleprovet, senaste intaget låg gränsen i Linköping på 1.55 men det varierar mellan 1.50 och uppåt.


 
Basåret är tufft, det ska man inte sticka under stolen med. Man ska ju trots allt under ett år läsa in ämnen som i vanliga fall sträcker sig över tre år, och det är tunga ämnen. Biologi och kemi är mest läsaläsaläsa medan man faktiskt måste förstå matten och fysiken. Det krävs en hel del jävlaranamma, man får tänka att det bara är ett år och sen har man ett helt liv framför sig.
 
Det finns dagar då man på fullaste allvar överväger att hoppa av och tänka om, men man har ju sina klasskompisar som går igenom precis samma sak, och det är tur!
 
Allt jag kan säga är att ge för i helvete inte upp, och om valet står mellan folkhögskola och universitet så kan jag varmt rekommendera folkhögskola. Speciellt den i Gamleby (jag är inte alls partisk), själva byn är inte speciellt mycket för världen men skolan är supermysig.


 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0